Kaynaklı İmalat Nedir? - Fason Dünyası Kaynaklı İmalat Nedir? - Fason Dünyası
Menu

whatsapp



Kaynaklı İmalat Nedir?

Kaynaklı İmalat, Projelerin niteliğine göre yüksek mukavemet gerektiren, cıvatayla birleştirmenin mümkün olmadığı veya uygun olmadığı...

Kaynaklı İmalat, Projelerin niteliğine göre yüksek mukavemet gerektiren, cıvatayla birleştirmenin mümkün olmadığı veya uygun olmadığı, standart dışındaki ölçülerde çizilen projelerde, malzeme fire maliyeti ve maliyetin düşürülmesinden gibi sebeplerden dolayı tercih edilen imalat yöntemidir.

Bu imalat yönteminde en dikkat edilecek konulardan birisi de kaynak işleminin prosese uygun olmasıdır. Malzeme çeşidine uygun bir kaynak yöntemi seçilmelidir. Seçilen kaynak yönteminden sonra belirlenen WPS e (Welding Procedure Specification) göre imalat yapılmalıdır.

Kaynaklı imalat sektöründe karşılaştığımız  hataların başında kaynak yöntemi seçmeden imalata başlanmasıdır. Bu şekilde imalata başlanan projelerde bir müddet sonra titreşim, gerilim ve stres den dolayı kaynak metalin ana malzemeden kopmasıdır. Maalesef bu gibi durumlar projeye ve sürece ciddi zararlar vermektedir.

Kaynaklı İmalat Püf Noktaları

Kaynaklı imalat yöntemlerinde genelde sevkıyat problemleri ve taşıma sıkıntılarıyla karşılaşılmaktadır. Ön imalat sürecinde lojistik değerlendirilmesi mutlaka yapılmalıdır. Taşıma mapalarının ve saha kaynak bölgelerinin belirlenerek imalatın planlanması gerekmektedir. Saha kaynak bölgeleri belirlenirken bu alanların boyanmaması ve saha kaynak ağızların açılması gerekir. Boyanan yüzeylerde kaynak yapılması yanlış bir işlemdir. Genelde bu prosese çok dikkat edilmiyor ama yanlış bir uygulamadır. Saha kaynak prosedürlerine mutlaka uyulması gerekir. Açık sahada yapılan kaynaklarda genelde MMA (örtülü elektrot  kaynak yöntemi kullanılır. Bu kaynak yöntemi ekipman açısından taşınabilir ve açık sahalarda kolaylıkla uygulanabilir olduğu için daha çok kullanılır. Lakin bu kaynaklarda el becerisi önemlidir. Kaynak esnasında kullanılacak elektrotların mutlaka fırınlanmış ve sahada termos ta tutulması gerekir. Aksi durumda rutubetli elektrotla yapılan kaynaklar da sağlamlık problemi ortaya çıkar.  

Kaynaklı İmalat Tasarımı Nasıl Yapılır

Yapılan bu kaynaklı şaselerin kullanıldığı ekipmanın durumuna göre işlenmesi gerekebilir. Firmamız bu şaseleri kendi tezgahlarımızda işleyerek projeyi teslim etmektedir. İşleme gereken parçaların dizayn aşamasında kaynak alanların tespiti, talaşlı imalata engel olacak yerlerde dizayn değişiklikleri ve işlenecek yüzeyde olası alın kaynakların  azalması gibi durumlara karşı kaynak ağızların açılması kaynak pozisyonların değişmesi gibi önlem alınmaktadır.  Tasarım dahil yapılan projelerde İşlenecek yüzeylerin birbirine olan paralellikleri, bağlanacak motor veya ekipmanların delikleri aşama aşama kontrol edilerek imalata başlanıyor.  FASON DÜNYASI  kaynaklı imalat nedir konusunu ele alarıken kendi tecrübelerimize isitnaden  örneklerle anlatmaya çalıştık